Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Μπάμιες λαδερές με φέτα στο φούρνο




Υλικά συνταγής

  • μπάμιες 1 κιλό, κατεψυγμένες ή φρέσκες, καθαρισμένες
  • ελαιόλαδο 2/3 φλιτζανιού
  • ξίδι από κόκκινο κρασί 1/3 φλιτζανιού
  • ζάχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • ντοματάκια κονσέρβας 400 γρ. ψιλοκομμένα
  • φρέσκα κρεμμυδάκια 4-5 ψιλοκομμένα
  • δυόσμος 1 ματσάκι ψιλοκομμένος ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος και ψιλοκομμένος
  • 1 κύβος λαχανικών
  • φέτα 350 γρ. κομματιασμένη
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, προσθέτετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε για 5’-6’. Ανακατεύετε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα ή κουνάτε το σκεύος, γιατί οι μπάμιες είναι ευαίσθητες. Σβήνετε με το ξίδι και, μόλις εξατμιστεί σχεδόν, προσθέτετε τη ζάχαρη.
  2. Όταν οι μπάμιες ροδίσουν ελαφρά, αποσύρετε από τη φωτιά και τις μεταφέρετε σε ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 °C. Προσθέτετε στο ταψί τα ντοματάκια, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο κομματιασμένο και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύετε προσεκτικά. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 40’.
  3. Ξεσκεπάζετε το ταψί, προσθέτετε τη φέτα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10’ ακόμα, μέχρι να εξατμισθούν καλά τα υγρά. Αφήνετε τις μπάμιες για λίγο να κρυώσουν, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Mix & Match

Παρόλο που ένα λευκό κρασάκι με άφθονα αρώματα και στρογγυλή γεύση θα πήγαινε μια χαρά με τις μπάμιες, προσωπικά προτιμώ την εναλλακτική του ροζέ, αν κι επιμένω στη σιγουριά του κόκκινου. Στην εκδοχή του ροζέ προτιμήστε ένα κρασί από Ξινόμαυρο, ενώ αν διαλέξετε κόκκινο, τότε ένα φρέσκο Αγιωργήτικο του ’09 δεν θα σας απογοητεύσει.
Πηγή: icookgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου