Υλικά
• 10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 600 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 300 γραμ. ζάχαρη
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• ½ φλυτζ. καφέ λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 3 πορτοκάλια, το ξύσμα και το χυμό τους
• 2 βανίλιες
• αμύγδαλο καβουρντισμένο για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
• 3½ ποτ. νερού νερό
• 4 ποτ. νερού ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
• 10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 600 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 300 γραμ. ζάχαρη
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• ½ φλυτζ. καφέ λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 3 πορτοκάλια, το ξύσμα και το χυμό τους
• 2 βανίλιες
• αμύγδαλο καβουρντισμένο για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
• 3½ ποτ. νερού νερό
• 4 ποτ. νερού ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 10΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ ούζο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. | |
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2' ακόμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο. Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50' - 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. | |
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει. Αφού κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, την περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και την αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει. Τη γαρνίρουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο. -- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του. πηγή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου