Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Με αυτή τη συνταγή για κοτόπιτα θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!






Υλικά
Για τη ζύμη:

1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. αλάτι
3-5 κ.σ. παγωμένο νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε κύβους

Για τη γέμιση:

5 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
4 καρότα (2 φλ.), τεμαχισμένα
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
1 φλ. αρακά κατεψυγμένο
3 φλ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι (1 ½ φλ.), ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 φλ. ζωμό κότας
χοντρό αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
1/3 φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Για τη ζύμη:

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε δυνατά, ώστε το μείγμα να γίνει τρίμματα.

Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. νερό και χτυπάμε, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Αν η ζύμη είναι πολύ ξερή προσθέτουμε επιπλέον κρύο νερό.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει.

Για τη γέμιση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά.

Σιγά- σιγά προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η σάλτσανα γίνει λεία.

Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον αρακά και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαϊντανό και αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο ζύμης 0,3 εκ. περίπου λεπτή.

Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση, αφήνοντας να προεξέχει 0,5 εκ. έξω από το χείλος του πυρίμαχου σκεύους.



Τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν, στρίβοντας τες ελαφρά και πιέζουμε για να σφραγίσει περιμετρικά η πίτα.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε 3-4 χαρακιές στη μέση της πίτας.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί η γέμιση.

Πηγή: Dimitris Skarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου