Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Γεμιστά μελογλυκάκια μια συνταγή που θα λατρέψετε!


Μία λαχταριστή εναλλακτική των κλασικών μελομακάρονων, που δεν στερούνται ούτε σε αρώματα ούτε σε γεύση. Τα μελωμένα αυτά γλυκάκια, με την ωραία γέμιση ξηρών καρπών γίνονται και πολύ ωραία γιορτινά κεράσματα, για να τα χαρίσετε στους αγαπημένους σας.


Υλικά
½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
2 κουτ. σούπας μπράντι
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
450-500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
300γρ. καρύδια αλεσμένα
150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, αλεσμένα σε πούδρα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
4-5 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα
μερικά αμύγδαλα ολόκληρα
μέλι χλιαρό για το μέλωμα

Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Χτυπάτε το βούτυρο με το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνετε στο μίγμα.
Προσθέτετε το μπράντι, την κανέλα και το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακιά ζύμη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να έχετε ένα μίγμα που πλάθεται. Μη ρίξετε περισσότερο υγρό γιατί η γέμιση θα διαλύεται.
Φτιάχνεται 45 μικρά μπαλάκια με τη γέμιση, στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τοποθετείτε τη ζύμη πάνω σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, τη σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο και με τον πλάστη την απλώνετε σε πολύ λεπτό φύλλο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε με κουπ πατ ή ποτήρι 45 δίσκους με διάμετρο 7εκ., βάζετε στη μέση κάθε δίσκου από ένα μπαλάκι γέμισης και τραβάτε τη ζύμη προς το κέντρο ώστε να το σκεπάσετε εντελώς. Το ξαναπλάθετε σε μπαλάκι στην παλάμη σας.
Με κοφτερό μαχαίρι κάνετε 5-6 χαρακιές κυκλικά στη ζύμη και μπήγετε στη μέση από ένα αμύγδαλο. Αραδιάζετε τα γλυκάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Όταν ψηθούν τα γλυκάκια και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα βυθίζετε λίγα λίγα στο χλιαρό μέλι και τα μεταφέρετε σε καραμελόχαρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου